Archiwum luty 2016


Jakie drożdże wybrać ?
Autor: winaswiata
26 lutego 2016, 11:46

Wielu domowych winiarzy ma swoje ulubione drożdże, które stosuje od sezonów. Co ciekawe, wcale nie muszą to być te same drożdże do tych samych nastawów. Wiele zależy od naszego smaku i tego, czego oczekujemy od wina.

Na rynku jest sporo różnych odmian - ja jednak niestety nie jestem zadowolona z tego, jak są opisane. Jeśli ktoś ma doświadczenie w robieniu wina, nie ma z tym problemu. Jednak początkujący mogą być trochę zagubieni. 

Z jeden strony, dla bardziej początkujących dobrze byłoby umieścić więcej informacji na opakowaniu - na przykład ostatnio wyczytałam, że genialnie na początek sprawdza się Fermivin PDM. Z tymi drożdżami można tak naprawdę zrobić wszystko. Fermentują w temperaturze od 14 do nawet 30 stopni, więc teoretycznie nie da się ich nie obudzić. Dobrze też noszą kwaśne środowisko. A do tego szybko się klarują i nie wytwarzają dużej ilości osadów. I pewnie też dlatego nie raz czytam o tym, że ktoś ich używa - do wina jabłkowego, albo do czerwonego, z winogron, porzeczek - tutaj właściwie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Czasami mówi się o nich, że to drożdże szampańskie, bo szczególnie polecane są do win musujących. Jeśli ktoś zaczyna przygodę z winem, to te jak najbardziej polecam.

Kiedy już mamy za sobą trochę prób, można eksperymentować z kolejnymi szczepami - Biowin ma serie szczepów pod konkretne rodzaje wina.

Ale - niektórzy decydują się na użycie dzikusów :) Takie osoby też znam. Jest trudniej, mniej przewidywalnie i znacznie większe ryzyko zepsucia. Ale też sporo osób twierdzi, że smak jest inny i nie tak oczywisty. W sumie w domowych warunkach od niedawna wykorzystuje się drożdże szlachetne - na świecie jakieś 30-40 lat, u nas pewnie krócej. Wcześniej wszystko szło na żywioł.