Przechowywanie wina - o czym trzeba pamiętać....
05 listopada 2015, 13:39
Wszyscy, którzy kolekcjonują wino, przechowują je w idealnych warunkach. Wbrew pozorom nie jest to tylko postawienie butelki w piwnicy. Kiedy przechowuje się wino warte sporo, człowiek raczej stara się zadbać o wszystkie elementy.
- światło - a właściwie jego brak. Światło bywa mniej lub bardziej niebezpieczne dla wina. To zależy od jego wrażliwości. Dlatego wielu producentów używa ciemnego szkła, które trochę chroni alkohol przez promieniami słońca.
- wilgotność - jest ważna głównie ze względu na korek, który nie może wysychać. Wyschnięcie korka spowoduje, że wino będzie miało kontakt z powietrzem i ulegnie utlenieniu. Zbyt wysoka wilgotność też nie jest wskazana, ponieważ uszkodzeniu mogą ulec etykiety. Wartośc wina znacząco spada, jeśli nie ma ono uszkodzoną etykietę
- temperatura - najlepiej jeśli jest stała. Wino bardzo źle znosi wahania temperatury. Prawdopodobnie nawet zbyt wysoka czy zbyt niska temperatura jest lepsza, niż jej gwałtowne zmiany w zakresie akceptowalnym. A najlepiej wino przechowywać w temperaturze 10-15 stopni. Choć oczywiście pojawiają się informacje, że można to robić nawet do 21 stopni. Generalnie im niższa temperatura, tym wino wolniej dojrzewa i ma więcej czasu na wytworzenie aromatów i smaków. Im wyższa temperatura, tym proces zachodzi szybciej, ale bukiet nie jest tak rozbudowany.
- wibracje - tradycyjne powinno się je ograniczać do minimum. Pojawiają się jednak informacje, że wibracje o określonych częśtotliwościach można wykorzystać także na korzyść wina. Na razie jest to jednak tylko ciekawostka.
Dodaj komentarz